Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2009 16:36 - Холандски ъгъл в менюто на телевизионната вечеря
Автор: vezz Категория: Забавление   
Прочетен: 1656 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.12.2009 16:54


 "Ненавист" - TV1000, 19.00 ч., Франция, Криминална драма, 1995, реж. Матю Касовиц, в ролите: Венсан Касел, Юбер Кунде и др.

image

Раняването на арабски тийнейджър от бял полицай в краен квартал води до сериозни размирици и конфликти с представителите на реда. Евреинът Винс, чернокожият боксьор Юбер и арабинът Саид жадуват мъст и намират пистолет...

За филма Венсан Касел споделя: "Снимахме парижките предградия и още тогава разбрах, че революцията в центъра е неизбежна. Невероятното е, че стана 10 години по-късно."

Филмът е носител на награда за режисура от престижният фестивал в Кан, награда за сценарий и режисура Сезар, най-добър филм от Европейски филмови награди и др.




"Хълмът на боровинките" - Канал България, 20.45
, Комедийна драма, 2001, реж. Александър Морфов, в ролите: Самуел Финци, Руси Чанев, Кръстьо Лафазанов, Васил Василев - Зуека, Пламен Пеев, Рени Врангова, Златина Тодева, Христо Гърбов, Николай Урумов и др.

"Хълмът на боровинките" е френетичен калейдоскоп от човеци, случки, софри, псувни, пиянство и любов. Нечленоразделна, подозрителна и дива. Балканска. Май няма кадърен характерен български актьор, който Александър Морфов да не е поставил пред камерата, за да му даде всичката свобода да прави каквото трябва и каквото не. Самият филм непрестанно мени физиономията си от смешна в тъжна, от умна в глупава, от симпатична в просташка, обладан от творческия бяс да върне духа в бутилката, докато всъщност се опиянява от факта, че го е изпуснал. Вулгарната нежност на този хулиганстващ и невъздържан филм е обяснение в любов към занаята, към рода и към себе си.   Антония Ковачева



 "Фей Грим" - ТВ 721.00, Екшън, Трилър, Германия, САЩ, 2006, реж. Хал Хартли, в ролите: Паркър Поси, Джеф Голдблум, Ди Джей Мендъл, Мегън Грей, Лиъм Ейкън, Джасмин Табатабай, Чък Монтгомъри, Джеймс Урбаняк и др.

image

Агент Фулбрайт се обръща за съдействие към Фей Грим, по случай с проблем за националната сигурност на САЩ. Това е само началото на преследване със специалните служби от четири страни...

Филмът е продължение на "Хенри Фул" - награден за най-добър сценарий в Кан, 98 г. Режисьорът на поредицата Хал Хартли е всестранен талант, който пише сценариите и музиката на независимите си проекти.

Във филма е използван "холандски ъгъл" - нетрадиционен похват на заснемане, при който се променя ъгъла на камерата спрямо хоризонта за подчертаване важността на отделни сцени и внушения за обърканост, тревога, дезориентация, опиянение... Като прийом за манипулиране и катализа на емоции е често използван от режисьори с привкус към нестандартното и опит в изобразителното изкуство. Към "холандския ъгъл", наричан още немски (немски експресионизъм) и Батман-ъгъл често посягат Тим Бъртън (Едуард ножиците; Ед Ууд), Тери Гилиъм (Бразилия; Кралят на рибарите; 12 маймуни; Земя на приливи) и др. Пресен пример в това отношение е "Беднякът милионер".


Трейлър
на филма
:

 



Тагове:   вечеря,   меню,   Action,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vezz
Категория: Забавление
Прочетен: 649650
Постинги: 66
Коментари: 241
Гласове: 125
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930